Enter your keyword

Gehaakte baby poncho als voorbeeld

Gehaakte baby poncho als voorbeeld

Gehaakte baby poncho als voorbeeld

Ik ben vrijwilliger in het St. Elizabeth in Doesburg, waar ouderenzorg wordt gegeven. Ik ben daar de Brei Mevrouw, maar inmiddels weet ik toch ook het een en ander van haken. Een van de dames die ik daar 1 keer in de week gezelschap kom houden wil graag een zelfgemaakt cadeautje maken voor een babymeisje van 15 maanden. Op de vraag wat ze dan wil maken is ze heel beslist: een ponchootje!! Of ik wil zoeken naar een leuk patroontje.

De google zoekactie “baby poncho haken” geeft me niet echt een bruikbaar resultaat. Iets groter dan: “kinder poncho haken”. Dat gaat beter. Ik vind een YouTube filmpje – Kinderponcho haken – van KruidvatBE. Er is in het verleden een garenpakket met meerdere kleuren verkocht bij de Kruidvat (in ieder geval in België) waarvoor deze instructievideo is opgenomen. Zoeken op internet leert dat het pakket niet meer te koop is. Ik had gehoopt daar van af te kijken met welke dikte garen de kinderponcho is gehaakt; in de instructievideo wordt niets over de dikte van het garen of de gebruikte haaknaald gezegd. Dan online op zoek naar het patroon van de poncho, daar staat het vast in. Ik vind ook geen patroon. Omdat de uitleg op YouTube het enige is wat ik heb, besluit ik om een probeerversie van de kinderponcho te haken. Zodat, als de keus valt op dit patroon, ik in ieder geval weet hoe het gaat en met mevrouw mee kan haken.

Een beetje op de gok kies ik voor Phildar Oxygene, een draad van acryl en wol, die gehaakt kan worden op haaknaald 3,5. Ook een beetje op de gok kies ik ervoor om de poncho te beginnen met een ketting van 80 lossen. Het patroon is eenvoudig; het bestaat uit lossen, vasten en stokjes. Waarbij steeds op een vaste plek gemeerderd wordt om de vorm van de poncho te krijgen. Het patroon is zo eenvoudig, dat ik het al snel zonder het YouTube filmpje kan. En dan een gezellig randje erlangs van pomponnetjes, ook niet heel ingewikkeld. 

Het resultaat: een lief ponchootje in maatje baby, in zachte pasteltintjes. Even geprobeerd op mijn “Me to You-beertje”, past precies! Ik ga de poncho aan mevrouw laten zien op de beer, ik hoop dat ze het een leuk patroon vindt. Dan kunnen we samen aan de slag (het ponchootje moet voor het babymeisje van 15 maanden dan wel een paar maatjes groter …. ). En misschien vindt ze het patroon helemaal niet leuk, dan heb ik weer een beetje kunnen werken aan mijn haakvaardigheden. En ga ik op zoek naar een ander patroon ….