Enter your keyword

Breien in Barre tijden: sjaals breien

Breien in Barre tijden: sjaals breien

Breien in Barre tijden: sjaals breien

De prijzen voor energie en brandstof zijn ongekend hoog. Volgens het Nibud wordt het een zware herfst voor ons allemaal. In Engeland wordt al gesproken over “eat or heat”. 

Als breiers kunnen we iets doen! We kunnen onze breiprojecten zo kiezen dat ze ons gaan helpen als het kouder wordt. 

Een lekkere deken, een dekentje voor over je benen. Een lekkere trui (of spencer), een paar sokken. Mutsen en wanten voor buiten. Sjaals en poncho’s. Het helpt allemaal om het ook aangenaam warm te hebben als de verwarming een graadje lager staat.

Een tochtbeest staat heel leuk en voorkomt die vervelende koude luchtstroom. 

In deze vierde blog uit de serie breien in barre tijden: sjaals breien!

Herensjaals met een kleurtje; het begin van Marijke Made

Toen ik voor mijn werk nog heel veel in de trein zat en veel naar Utrecht reisde, viel het mij op dat veel mannen donkere sjaals dragen: zwart en grijs, met een beetje geluk een donkerblauwe. Bij een jas in een donkere kleur. Maar de meeste mannen worden niet persé knapper van een zwarte of grijze sjaal. Een beetje kleur fleurt niet alleen het soms grauwe herfst en winterweer een beetje op, maar ook de man in kwestie. Daarom ben ik destijds met Marijke Made begonnen.

Een sjaal breien, de voorbereiding

Als je een mooi patroon voor een sjaal hebt gevonden, kun je meteen aan de slag. Als je een sjaal wilt breien en je hebt nog geen patroon gevonden, is het handig om van te voren te bedenken wat je precies wilt. Bijvoorbeeld:

Voor wie brei je de sjaal: het maakt uit of je een warme sjaal wilt breien voor tijdens het wandelen of een sjaal voor een man die de sjaal op frisse dagen draagt bij een mooi pak (als een jas nog niet echt nodig is);

  • Weet je hoe de persoon voor wie de sjaal maakt de sjaal het liefst draagt? Dubbelgevouwen met de uiteinden door de lus (zoals op de foto hierboven), met een knoop of toch liever los om de hals geslagen? Dit maakt uit voor de lengte van de sjaal;
  • Gaat het om een sjaal of wil je een set maken? Met bijpassende muts en eventueel handschoenen of wanten? Dat zegt iets over de keuze van het garen;
  • Vind je het storend dat een sjaal een goede en een verkeerde kant heeft? Dan kun je de sjaal in het rond breien, een steek kiezen die maakt dat je sjaal aan beide kanten hetzelfde is. Of je sjaal 2 keer zo breed breien en dan heel netjes aan elkaar zetten. De sjaal is daarmee ook twee keer zo dik. Dat kan ook van invloed zijn op de lengte van de sjaal;
  • Wil je een sjaal breien die je brei vaardigheden laat zien? Kies dan voor een mooie kant sjaal, een kabelsjaal of een sjaal met ingebreide patronen.

Als je weet wat je wilt, is het tijd om een mooi patroon te zoeken.

Kleine winstwaarschuwing

Een sjaal breien lijkt snel gedaan. Maar dat valt tegen. Ook een sjaal breien kost tijd. Hoe ingewikkelder het patroon, hoe meer tijd. Hoe kleiner de naalddikte, hoe meer tijd. Wil je een beetje de vaart erin houden? Kies dan voor een sjaal die je breit op wat dikkere naalden en een streeppatroon. Zo’n streep vraagt erom om nog even afgemaakt te worden ….

Hieronder laat ik je 3 patronen voor sjaals zien.

Earth Stripe Wrap van Kaffe Fasset

Earth Stripe Wrap

Deze royale sjaal is een ontwerp van Kaffe Fasset. Gebreid in Kidsilk Haze van Rowan, in meerdere kleuren. Kidsilk Haze leent zich heel goed voor het maken van de wat fijnere sjaals. Niet te dik en toch warm. Echt prachtig.

Mijn versie van de Earth Strip Wrap

Je kunt ook kiezen voor een ander garen. Dan krijgt je sjaal een heel andere uitstraling. Ik heb deze sjaal gebreid met een wat harig garen in hele andere kleuren. Geeft een heel ander effect, maar nog steeds heel leuk ?

Eén nadeel, alle kleurwisselingen leveren heel veel losse draden op, die allemaal afgehecht moeten worden. Niet de leukste klus.

Sjaal gebreid met zelfstrepend garen

Ook bij het breien van een sjaal kun je veel profijt hebben van een zelfstrepend garen. Eén kleur van een zelfstrepend garen geeft al een mooi effect, maar wat nou als je twee kleuren van een zelfstrepend garen naast elkaar gebruikt? Dat geeft een heel mooi effect, het ziet er ook professioneel uit. Groot voordeel is dat je maar heel weinig draden hoeft af te hechten.

Het is het mooist als de verschillende kleuren bij iedere kleurwissel duidelijk zichtbaar zijn. Als donkere kleuren bij elkaar komen, is het streepeffect weg. Een mooi voorbeeld hiervan is de Noro Scarf, gevonden op Ravelry. Het patroon is eenvoudig, het effect groots! Het hoeft overigens geen Noro garen te zijn, het kan ieder ander zelfstrepend garen zijn dat geschikt is voor naalden 4,0mm – 4,5mm.

Noro Scarf

Zet een oneven aantal steken op (afhankelijk van hoe breed je de sjaal wilt maken, bijvoorbeeld 37 steken).

1e naald met de 1e kleur: 1 st recht, 1 st averecht, tot het einde

2e naald: haal de 1e st af alsof je deze averecht zou breien, brei 1 st, 1 st averecht tot de laatste steek, haal de steek af alsof je deze averecht zou breien

Wissel dan van kleur en herhaal naald 1 en 2.

En brei zo verder tot de sjaal de gewenste lengte heeft (of tot je garen op is).

Door 1 recht 1 averecht te breien krijg je een wat dikkere sjaal, die aan beide kanten hetzelfde is. Zeker als je zo onzichtbaar mogelijk de losse draden afhecht.

Long Run Sjaal

Mijn versie van de Long Run sjaal

Long Run is een gratis patroon van Drops voor een gebreide sjaal met franjes, in een bouclé garen. Door het garen krijgt de sjaal een mooi effect. Dat wordt nog versterkt door de bouclé draad samen te breien met Kid Silk (beiden van Drops). Doordat je de gekozen kleuren steeds samen breit met ecru, worden de kleuren minder hard. De franjes maken het af.

Ik heb deze sjaal gemaakt met rood en roze. Wat dacht je van een sjaal met Kid Silk in grijs en oranje? Of Kid Silk in poeder en

chocolade? Maak de sjaal in kleuren die bij jou passen of bij degene voor wie je de sjaal maakt. Is het een cadeau voor iemand in het buitenland? Maak de sjaal dan met rood en blauw.

Geef eens een sjaal cadeau

Tekstvak: Mijn versie van de Long Run Sjaal Brei eens een sjaal als cadeau voor iemand. Bedenk van te voren wat maakt dat zo’n sjaal past bij degene die hem cadeau krijgt. Als je de sjaal mooi inpakt, doe er dan een lief kaartje bij. Laat weten dat je de sjaal met liefde hebt gebreid; waarom de sjaal is geworden zoals die is. Jouw sjaal geeft warmte en kleur aan iemand.

Wil je een mooie sjaal cadeau doen maar deze niet zelf breien? Misschien heb je iemand in je omgeving die de sjaal voor je wil breien tegen een vergoeding. Of stuur mij even een berichtje. Dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.