Enter your keyword

Breien in Barre tijden: beenwarmers

Breien in Barre tijden: beenwarmers

Breien in Barre tijden: beenwarmers

Breien in barre tijden: beenwarmers

De prijzen voor energie en brandstof zijn ongekend hoog. Volgens het Nibud wordt het een zware herfst voor ons allemaal. In Engeland wordt al gesproken over “eat or heat”. 

Als breiers kunnen we iets doen! We kunnen onze breiprojecten zo kiezen dat ze ons gaan helpen als het kouder wordt. 

Een lekkere deken, een dekentje voor over je benen. Een lekkere trui (of spencer), een paar sokken. Mutsen en wanten voor buiten. Sjaals en poncho’s. Het helpt allemaal om het ook aangenaam warm te hebben als de verwarming een graadje lager staat.

Een tochtbeest staat heel leuk en voorkomt die vervelende koude luchtstroom. 

In deze derde blog uit de serie breien in barre tijden: beenwarmers breien!

Beenwarmers ? Echt ? 

Ja, echt waar! Maar eerlijk is eerlijk, beenwarmers hebben ook bij mij een hoog “Fame gehalte”. For old times sake: hieronder de link naar de video van de themesong van Fame. En ja, ik wordt toch weer blij als ik dit zie. (Mocht je geen idee hebben hoe oud ik ben, dan is dit een hint ‘-) )

(En, beenwarmers gespot?)

Heb je het opgegeven met die grote en die kleine hiel? Is sokken breien dan toch niets voor jou? Dan kun je beenwarmers proberen. Ze houden je benen niet alleen warm tijdens balletlessen, maar ook tijdens een frisse ochtend op de fiets of tijdens een heerlijke herfstwandeling. Gebruik ze als je thuis aan het werk bent, als je de verwarming een graadje lager hebt gezet. 

Uitbundig of juist ingetogen

Het breien van beenwarmers is in de basis redelijk eenvoudig; je breit in de rondte of je breit een rechthoek die je later netjes aan elkaar maakt. Dat maakt dat een beenwarmer zich leent om leuke patronen in te breien of te kiezen voor een vrolijk streeppatroon.  Wil je liever minder opvallen met je beenwarmers? Kies dan voor een effen variant, misschien met een mooie kabel. Als je gaat zoeken op patronen voor beenwarmers zul je zien dat het aanbod veel minder groot is dan voor sokken, maar dat hoeft de pret niet te drukken.

Ik heb een paar leuke patronen gevonden, die ik hieronder met je deel.

Online vond ik een beschrijving voor het breien van beenwarmers, in een artikel uit het tijdschrift Landleven van 2014. Het is een basis beschrijving, waar je verschillende varianten op kunt maken. Ook worden tips gegeven over de juiste maat. Zo kun je beenwarmers breien die helemaal bij jou passen. Zie de foto bovenaan deze blog.

Op de site Mientjesbreidomein.nl staat het patroon voor deze leuke beenwarmers. Het patroon is te koop voor € 4,50. Met een brede boord en allerlei leuke patroontjes erin verwerkt. Heb je liever een andere kleur boord? Vervang deze kleur dan voor een andere kleur die mooi past bij de andere kleuren. Of kies een andere hoofdkleur uit het gegeven kleurenpalet. Door te kiezen voor beenwarmers met verschillende patroontjes, lenen ze zich prima voor het opmaken van restjes breigaren. 

https://www.mientjesbreidomein.nl/patronen-1/flashy-dashy-beenwarmers

Ga je liever voor wat meer ingetogen? Dan zijn deze beenwarmers met kabels misschien leuk om te maken. Een mooie grove kabel gebreid met bijvoorbeeld een tweed garen geeft direct een heel mooi resultaat. Bovendien is dit een leuk project als je nog niet zo veel ervaring hebt met het breien van kabels.

Hoe draag je ze dan?

Je draagt je beenwarmers boven een pump, je enkellaarsjes, boven sneakers of je wandelschoenen. Liefst een beetje in elkaar, op een speelse manier. Heerlijk warm!!!